Onsdagsklubb 3 maj: Gåvan

Martin Sundberg GåvanKonstmuseets vänner bjöd sina medlemmar på Onsdagsklubb den 3 maj. Intendenten Martin Sundberg presenterade den nu aktuella utställningen Gåvan, som är ett urval konstverk ur en donation från konstälskaren och galleristen Carl-Johan Bolander i Västerås. Det är en mycket personlig samling verk av betydande svenska konstnärer som Lena Cronqvist, Ola Billgren, Jan Håfström, Peter Tillberg och många fler. Samlingens omfattning och kvalitet gör att den kompletterar och passar bra in i museets samlingar och den kommer att ha stor betydelse för museet framöver. Museet känner sig både stolta och hedrade över en sådan fin donation, den största sedan 1970-talet. En katalog finns över samtliga verk, 180 konstverk av 55 namnkunniga konstnärer. Det gick inte att ta miste på att åhörarna var imponerade.

Föredrag och Förhandsvisning Lars Olof Loeld

Foto AC GustafssonKonstmuseets vänner bjöd sina medlemmar på en onsdagsklubb den 29 mars. Utställningskommissarien Helena Scragg höll ett föredrag med anledning av den nu aktuella utställningen på museet med verk av Lars Olof Loeld. Helena Scragg berättade om Loelds konstnärskap och lämnade nycklar till förståelsen av hans verk. Medlemmarna fick dessutom privilegiet att få en förhandsvisning av de utställda verken i Galleri 5 i utställningen Vid Stranden Av Solnedgången Uppmärksammas Tystnaden.
17634728_1255227614584168_5327508003508306759_n

Se fler bilder på vår Facebook-sida www.facebook.com/konstmuseetsvanner

Årsmöte 12 mars 2017

 Söndagen den 12 mars deltog ett 70-tal medlemmar i Konstmuseets Vänner vid årsmöte på Norrköpings Konstmuseum.
Till ordförande valdes Jan-Olov Johnson, och som mötets sekreterare Mats Baurmann. Gunilla Axén och Margareta Borggren valdes till justerare.
Efter genomfört möte skedde särskild avtackning av avgående ordförande Anders Wikström av den nyvalda ordförande Anders Englund. Wikström mottog en gåva efter sina fem års som föreningens ordförande och gav ett tacktal. Även revisor Bob Nordkvist och årsmötets ordförande tackades med blomma. Museichef Helena Persson gjorde en kort visit och tackade även Wikström för de gångna åren med fint samarbete. Efter årsmötet gav konstnär Stefan Teleman ett mycket uppskattat anförande under parollen Jag minns Norrköping.

Onsdagsklubb – Gåva – konstverk av Katarina Andersson

Vid årets första onsdagsklubb samlades ett 70-tal Vänner för att överlämna en gåva, ett konstverk till Konstmuseet med anledning av att museet nyligen firat 70 år i samma byggnad.

Anders Wickström, ordförande, överlämnade konstverket, Pir/Pier – III, 2012-2014 i äggoljetempera på duk. Det är en del av en svit med namnet Nära till det avlägsna. Konstverket mäter 60,6×70 cm och är utfört av konstnären Katarina Andersson från Styrsö. Katarina var själv på plats och höll ett intressant och inspirerande föredrag om sin konst och om tillkomsten av detta verk. Katarina är utbildad på Valands konsthögskola och på Royal College of Art i London.

Efteråt bjöds på snittar och bubbel i glatt samspråk.

Luciafirande 11 december 2016

Konstmuseets Vänners Luciafirande ägde rum söndagen den 11 december inför en stor åhörarskara. Föreningens ordförande Anders Wickström hälsade alla välkomna. T.f. museichef Kristina Mejhammar kåserade i Harlekinen om en oljemålning som ingår i årets mottagna konstdonation, vilken kommer att visas på museet under våren. Nova-kören under ledning av Anna Sköld bjöd på stämningsfullt luciatåg med sång och därefter serverades glögg och pepparkakor.
Vid sammankomsten tog flera medlemmar chansen att köpa Vännernas konstblad.

 img_0478

img_0492

img_0500

img_0501

img_0516

img_0520
a

Konstresa 27 oktober

Höstens utflykt gick denna gång till Stockholm och resan blev snabbt fulltecknad, för snabbt tyckte de som inte fick komma med. På Waldemarsudde såg vi en retrospektiv utställning med Norrköpingsfödda Cecilia Edefalk. I utställningen presenterades måleri, skulptur, och fotografier från 1970-talet och fram till idag. Verken hade en stark anknytning till natur och växtlighet och därmed en tydlig koppling till Waldemarsudde och dess miljöer, både inom- och utomhus. Tillfälle gavs också att se den samtidigt pågående utställningen Salongsmåleriet. På eftermiddagen besökte vi det Bonnierägda Nedre Manilla och såg delar av samlingen av författarportätt i en unik hemmiljö. Många kända författare tittade ner på oss från väggarna, t.ex. Gustav Fröding, Oscar Levertin och en samtida Horace Engdahl. Kända konstnärer hade utfört porträtten. Samlingen är bara tillgänglig för privata visningar.

Exteriör Nedre Manilla

Exteriör Nedre Manilla

Foton från Waldemarsudde och Cecilia Edefalks utställning:
img_2171
img_2150
img_2159
img_2149
img_2148
img_2142
img_2154

Onsdagsklubb 5 oktober 2016 Mr B

img_4798 Höstens första Onsdagslubb med Konstmuseets vänner hölls den 5 oktober. Intendenten vid museet, Martin Sundberg, föreläste över ämnet Mr B – Aron Borelius som konstkritiker inför ett 50-tal Vänner. Borelius var inte bara museets förste chef vid Kristinaplatsen mellan åren 1945-1958 utan även en flitig recensent av egna (!) och andras utställningar. Hans stil var personlig och han drog sig inte för att med dräpande formuleringar slå ner på det han ogillade. Konstverk som han uppskattade ledde många gånger till inköp för museets räkning. För Borelius var folkbildning, att sprida kunskap om konst och att locka nya besökare till museet viktigt. Föreläsningen illustrerades med bilder på målningar där Borelius uttryckt en uppfattning om konstnärskapet.

img_4800
img_4801
img_4799
img_4788

Skulpturer i Norrköping den 15 juni 2016

 Onsdagen 15 juni bjöd Vännerna in museets intendent för offentlig konst för ett program kring den konst som återfinns i Norrköping. Här följer ett kort sammandrag.

Skulpturer i Norrköping den 15 juni 2016
I strålande försommarväder visade intendenten Ann-Charlotte Krantz Thor Vännerna skulpturer i Norrköpings ytterområden, Navestad, Hageby, Haga, Eneby och slutligen det mer centralt belägna Hallarna. I Hageby, kvarteret Porten, var dessutom konstnären Kicki Stenström närvarande och berättade om skulpturerna där. Mellan de olika platserna gick resan med abonnerad buss. Även för den mest inbitne Norrköpingbon blev det säkert många överraskningar vid upptäckten av vilka skulpturskatter som finns i våra vardagsmiljöer. Sakkunnigt berättade Ann-Charlotte om konstnärerna och deras verk, materialval och uttrycksformer, platsens betydelse för verket och mycket annat. Intresset för rundturen var redan från början stort och turen gav verkligen mersmak.

Fotograf Ann-Christin Gustafsson

Konstutflykt till Rimforsa 21 maj 2016

IMG_1311 Lördag 21 maj 2016 i strålande vårväder genomfördes en utflykt med fullsatt buss till Rimforsa och ateljébesök hos konstnärerna Bertil Almlöf och Karin Almlöf – far och dotter.

Dagen började med uppehåll för förmiddagskaffe i nya slottet i Bjärka Säby och kort guidad rundvandring i engelska landskapsparken runt slottet innan resan gick vidare till Rimforsa. I Hovstad tog Bertil Almlöf emot i sin ateljé i en ombyggd stallbyggnad och visade äldre och nya målningar med karakteristiska starka färger, bl a de 7 målningar som juni-augusti ställs ut i Linköpings domkyrka.

Resan gick vidare på slingrande vägar i den vackra Kindabygden förbi välskötta gårdar med blommande fruktträd och hagar med betande får och kor till Hägerstad prästgård. Där togs besökarna emot av Karin Almlöf – konstnär, grafisk formgivare och bokförläggare – och maken Pontus Ljungberg – konstnär, arkitekt och chef för Ljungbergmuseet i Ljungby. I prästgårdens moderna annexbyggnad med ateljé, utställningslokal och kontorsarbetsplatser intogs lunch med smörgåstårta och rabarberkaka.

Karin Almlöf berättade om sitt arbete med Almlöfs förlag med inriktning på konst och foto samt visade sina målningar i gråskala med motiv från sjön Striern intill prästgården.

Fotograf Anders Englund

Fotograf Anders Englund

Almlöf, Rimforsa

IMG_1271

IMG_1275

IMG_1277

IMG_1281

IMG_1282

IMG_1283

IMG_1285

IMG_1288

IMG_1303

IMG_1305

 

IMG_1314

IMG_1316

IMG_1320

IMG_1351

IMG_1354

Visning av utställningen En konstruktiv tendens på NP33

Utställning på NP33 2016 En konstruktiv tendens

 Vännerna besökte galleri NP33, Norra Promenaden 33 i Norrköping i en extra Onsdagsklubb den 6 april 2016.

Utställningen En Konstruktiv tendens visades av Françoise Ribeyrolles-Marcus, Eva Lange och Ilkka Pärni, som tillsammans med flera andra medverkar i utställningen. Ilkka Pärni berättade även om det legendariska galleriet Konstruktiv Tendens i Stockholm. I utställningen ses verk av Yaacov Agam, Olle Baertling, Siri Berg, Andreas Brandt, Erik Chambert, Lars Erik Falk, Jean Gorin, Hans Gothlin, Kerstin Hedman, Auguste Herbin, Bengt-Åke Hellman, Axel Knipschild, Nils Kölare, Eva Lange, Gert Marcus, François Morellet, Gunnar Okner, Ilkka Pärni, Françoise Ribeyrolles-Marcus, Lars Strandh och Wolfram Ullrich.

Foto: Ann-Christine Gustafsson

 

Årsmöte med föredrag av Agneta Lalander

Årsmöte i Harlekinen

Söndagen 13 mars samlades ett 70-tal av Vännerna till årsmöte, mingel och föredrag.

Årsmötets ordförande Jan Olov Olsson höll i dagens punkter. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och valberedningen förslag som utarbetats av Gunnar Bredin och Jan Hansson antogs enhälligt.

Till ordförande omvaldes Anders Wickström, till styrelseledamöter på 2 år omvaldes Mats Baurmann, Margareta Lange Messman och Carina Sjögren. Carin Fahlén valdes in som ny ledamot på 2 år. Ann-Christine Gustavsson nyvaldes i fyllnadsval på 1 år. Berit Hårdänge och Anders Englund kvarstår i styrelsen. Revisorerna Bob Nordqvist och Margareta Wissler omvaldes. Till ny valberedning valdes Jan Hansson och Alicja Dahlin.

Avgående ekonom Hans Johansson, som skött bokföringen under verksamhetsåret, avtackades i sin frånvaro. Revisor Bob Nordqvist och mötesordföranden Jan Olov Olsson samt Gunnar Bredin, som nu lämnat valberedningsuppdraget, avtackades med vackra tulpaner. Årsmötet tackade samtliga för goda insatser.

20160313_Lalander

Agneta Lalander

Efter årsmötet följde mingel med god cider och choklad, och därefter fick Vännerna lyssna till ett inspirerande föredrag av Agneta Lalander, som under 20 år varit verksam vid Konstmuseet. Agneta delade med sig av sina minnesbilder från denna tid och visade både konstverk och arkivbilder. Bland annat berättade Agneta om hur ett konstverk av Otto G Carlsund, Gitarrspelaren, kom att ge namn åt samlingsalen Harlekinen, där årsmötet hölls, innan konstverket fick sitt nuvarande namn. Vi fick veta att biograf Harlekinen blev den första svenska kommunala biografen.

Avslutningsvis gavs tillfälle att köpa jubileumsboken Vänskapens värde varar och ett eller flera av de vänbevis som tidigare styrelser tagit fram.

Onsdagsklubb med nyhängning av samlingspresentationen

Martin Sundberg med Vännerna intill konstverket Lag och ordning av Stefan Teleman, införskaffat 2012.

Martin Sundberg med Vännerna intill konstverket Lag och ordning av Stefan Teleman, införskaffat 2012.

Den första onsdagsklubben 2016 blev välbesökt. Intendent Martin Sundberg guidade oss och samtalade om sina tankar kring den permanenta samlingen, och de förändringar som gjorts. Om sammanhang, om möten mellan konstverk, om samlingens ’fixstjärnor’, som t ex Hästtämjaren av GAN och Modern av Lena Cronqvist, men även om behovet av förnyelse, att kunna visa konst ur museets samling som sällan visas.

De som var där, ett 60-tal personer, trängdes mer än gärna i Galleri 1 och 2, för att lyssna, se och ta del av nya reflexioner. Ordförande Anders Wickström tackade Martin för guidningen med en liten silverlysande påse.

Luciafirande med Novakören den 13 december

Ett stort antal Vänner hade samlats för att traditionsenligt fira Lucia på Konstmuseet.
Intendent Martin Sundberg inledde i Galleri 2 med att visa konstverket Teaterlogen och berätta om konstnären Siri Meyer.
Därefter fick vi lyssna och se ett vackert och välsjungande Luciatåg av Novakören under ledning av Anna Sköld. Ett trevligt glöggmingel avslutade firandet.