Skulpturer i Norrköping den 15 juni 2016

Onsdagen 15 juni bjöd Vännerna in museets intendent för offentlig konst för ett program kring den konst som återfinns i Norrköping. Här följer ett kort sammandrag.

Skulpturer i Norrköping den 15 juni 2016
I strålande försommarväder visade intendenten Ann-Charlotte Krantz Thor Vännerna skulpturer i Norrköpings ytterområden, Navestad, Hageby, Haga, Eneby och slutligen det mer centralt belägna Hallarna. I Hageby, kvarteret Porten, var dessutom konstnären Kicki Stenström närvarande och berättade om skulpturerna där. Mellan de olika platserna gick resan med abonnerad buss. Även för den mest inbitne Norrköpingbon blev det säkert många överraskningar vid upptäckten av vilka skulpturskatter som finns i våra vardagsmiljöer. Sakkunnigt berättade Ann-Charlotte om konstnärerna och deras verk, materialval och uttrycksformer, platsens betydelse för verket och mycket annat. Intresset för rundturen var redan från början stort och turen gav verkligen mersmak.

Fotograf Ann-Christin Gustafsson

Konstutflykt till Rimforsa 21 maj 2016

Ateljébesök Almlöf

Lördag 21 maj 2016 i strålande vårväder genomfördes en utflykt med fullsatt buss till Rimforsa och ateljébesök hos konstnärerna Bertil Almlöf och Karin Almlöf – far och dotter.

Dagen började med uppehåll för förmiddagskaffe i nya slottet i Bjärka Säby och kort guidad rundvandring i engelska landskapsparken runt slottet innan resan gick vidare till Rimforsa. I Hovstad tog Bertil Almlöf emot i sin ateljé i en ombyggd stallbyggnad och visade äldre och nya målningar med karakteristiska starka färger, bl a de 7 målningar som juni-augusti ställs ut i Linköpings domkyrka.

Resan gick vidare på slingrande vägar i den vackra Kindabygden förbi välskötta gårdar med blommande fruktträd och hagar med betande får och kor till Hägerstad prästgård. Där togs besökarna emot av Karin Almlöf – konstnär, grafisk formgivare och bokförläggare – och maken Pontus Ljungberg – konstnär, arkitekt och chef för Ljungbergmuseet i Ljungby. I prästgårdens moderna annexbyggnad med ateljé, utställningslokal och kontorsarbetsplatser intogs lunch med smörgåstårta och rabarberkaka.

Karin Almlöf berättade om sitt arbete med Almlöfs förlag med inriktning på konst och foto samt visade sina målningar i gråskala med motiv från sjön Striern intill prästgården.

Fotograf Anders Englund

Fotograf Anders Englund

Almlöf, Rimforsa

IMG_1271

IMG_1275

IMG_1277

IMG_1281

IMG_1282

IMG_1283

IMG_1285

IMG_1288

IMG_1303

IMG_1305

IMG_1311

IMG_1314

IMG_1316

IMG_1320

IMG_1351

IMG_1354

Visning av utställningen En konstruktiv tendens på NP33

Utställning på NP33 2016 En konstruktiv tendens

Vännerna besökte galleri NP33, Norra Promenaden 33 i Norrköping i en extra Onsdagsklubb den 6 april 2016.

Utställningen En Konstruktiv tendens visades av Françoise Ribeyrolles-Marcus, Eva Lange och Ilkka Pärni, som tillsammans med flera andra medverkar i utställningen. Ilkka Pärni berättade även om det legendariska galleriet Konstruktiv Tendens i Stockholm. I utställningen ses verk av Yaacov Agam, Olle Baertling, Siri Berg, Andreas Brandt, Erik Chambert, Lars Erik Falk, Jean Gorin, Hans Gothlin, Kerstin Hedman, Auguste Herbin, Bengt-Åke Hellman, Axel Knipschild, Nils Kölare, Eva Lange, Gert Marcus, François Morellet, Gunnar Okner, Ilkka Pärni, Françoise Ribeyrolles-Marcus, Lars Strandh och Wolfram Ullrich.

Foto: Ann-Christine Gustafsson

 

Årsmöte med föredrag av Agneta Lalander

Årsmöte i Harlekinen

Söndagen 13 mars samlades ett 70-tal av Vännerna till årsmöte, mingel och föredrag.

Årsmötets ordförande Jan Olov Olsson höll i dagens punkter. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och valberedningen förslag som utarbetats av Gunnar Bredin och Jan Hansson antogs enhälligt.

Till ordförande omvaldes Anders Wickström, till styrelseledamöter på 2 år omvaldes Mats Baurmann, Margareta Lange Messman och Carina Sjögren. Carin Fahlén valdes in som ny ledamot på 2 år. Ann-Christine Gustavsson nyvaldes i fyllnadsval på 1 år. Berit Hårdänge och Anders Englund kvarstår i styrelsen. Revisorerna Bob Nordqvist och Margareta Wissler omvaldes. Till ny valberedning valdes Jan Hansson och Alicja Dahlin.

Avgående ekonom Hans Johansson, som skött bokföringen under verksamhetsåret, avtackades i sin frånvaro. Revisor Bob Nordqvist och mötesordföranden Jan Olov Olsson samt Gunnar Bredin, som nu lämnat valberedningsuppdraget, avtackades med vackra tulpaner. Årsmötet tackade samtliga för goda insatser.

20160313_Lalander

Agneta Lalander

Efter årsmötet följde mingel med god cider och choklad, och därefter fick Vännerna lyssna till ett inspirerande föredrag av Agneta Lalander, som under 20 år varit verksam vid Konstmuseet. Agneta delade med sig av sina minnesbilder från denna tid och visade både konstverk och arkivbilder. Bland annat berättade Agneta om hur ett konstverk av Otto G Carlsund, Gitarrspelaren, kom att ge namn åt samlingsalen Harlekinen, där årsmötet hölls, innan konstverket fick sitt nuvarande namn. Vi fick veta att biograf Harlekinen blev den första svenska kommunala biografen.

Avslutningsvis gavs tillfälle att köpa jubileumsboken Vänskapens värde varar och ett eller flera av de vänbevis som tidigare styrelser tagit fram.

Onsdagsklubb med nyhängning av samlingspresentationen

Martin Sundberg med Vännerna intill konstverket Lag och ordning av Stefan Teleman, införskaffat 2012.

Martin Sundberg med Vännerna intill konstverket Lag och ordning av Stefan Teleman, införskaffat 2012.

Den första onsdagsklubben 2016 blev välbesökt. Intendent Martin Sundberg guidade oss och samtalade om sina tankar kring den permanenta samlingen, och de förändringar som gjorts. Om sammanhang, om möten mellan konstverk, om samlingens ‘fixstjärnor’, som t ex Hästtämjaren av GAN och Modern av Lena Cronqvist, men även om behovet av förnyelse, att kunna visa konst ur museets samling som sällan visas.

De som var där, ett 60-tal personer, trängdes mer än gärna i Galleri 1 och 2, för att lyssna, se och ta del av nya reflexioner. Ordförande Anders Wickström tackade Martin för guidningen med en liten silverlysande påse.

Luciafirande med Novakören den 13 december

Ett stort antal Vänner hade samlats för att traditionsenligt fira Lucia på Konstmuseet.
Intendent Martin Sundberg inledde i Galleri 2 med att visa konstverket Teaterlogen och berätta om konstnären Siri Meyer.
Därefter fick vi lyssna och se ett vackert och välsjungande Luciatåg av Novakören under ledning av Anna Sköld. Ett trevligt glöggmingel avslutade firandet.

Onsdagsklubb – Föredrag om Erik Chambert av Bonnie Festin

Bonnie_Festin_20151007Från filmen om Erik Chambert, här visar Bonnie F ett av tygerna.
Ett 75-tal Vänner fick lyssna till ett  föredrag av intendent Bonnie Festin om Erik Chambert.
Inledningsvis fick vi se den intressanta kortfilmen “Stolen” som Bonnie gjorde 1991, och där hon intervjuar Eriks fru, Inga Chambert – ett viktigt tids- och faktadokument. Vi fick ta del av Bonnies stora kunskap om  Erik Chamberts olika uttryck som konstnär och som möbelarkitekt på ett personligt och initierat sätt. Hans  stora, okända  mönsterskatt, som Bonnie skriver om i sin nya bok, fick vi se många vackra bilder av.
Vi får hoppas att  flera av dessa fina mönster kommer i tryck. Många passade på att köpa boken “Sommaräng Konkret och Harlekin” och få den signerad av författaren.

Onsdagsklubb med Baltiska speglingar, Malmö

Presenterar Baltiska speglingar från Malmö konstkuseum

Martin Sundberg presenterar Baltiska speglingar på Malmö konstmuseum

Ett 70-tal Vänner välkomnade museets nya intendent Martin Sundberg på höstens första onsdagsklubb.
Martin höll ett mycket uppskattat föredrag om konsten på Baltiska utställningen 1914 i Malmö och förra årets utställning på Malmö Konstmuseum “Baltiska speglingar”.

Hertha Hillfon på Liljevalchs samt besök på Konstakademin

Hertha_Hillfon_publik

Den 15 augusti besökte Vännerna Liljevalchs konsthall och en generös utställning om Hertha Hillfons konstnärskap med ett stort utbud av keramisk konst och återskapande av de miljöer hennes verkstad och hem utgjort.

Efter en välsmakande lunch på Konstakademin blev Vännerna utomordentligt väl guidade bland Nationalmuseums 100 fantastiska målningar”, vilka valts ut som de mest omtyckta och alltid efterlängtade verk i samlingarna.
Konstakademin_guidning_Nationalmuseet. jpg

Onsdagsklubb med vårbuffé

Ett 60-tal Vänner och Konstmuseianställda träffades för att lyssna på  museichefen Helena Persson som höll ett ett mycket personligt föredrag i Galleri 5 om Vera Nilssons konst. Sittande mitt bland konstverken på väggarna blev föredraget med egna ljusbilder en stämningsfull upplevelse.

Därefter inbjöds till en välsmakande vårbuffé från Östgötakök, och som pricken över i fick vi lyssna till en Musiktrio med Bertil From, Ludde Wetterberg och Per Svensson, som spelade evergreens och gamla godingar från jazzens guldåldrar.  Vänner och inbjuden personal från museet applåderade entusiastiskt och menade att detta blev en fin avslutning på vårsäsongen tillsammans.

Onsdagsklubb hos Verkstad för konst

En extrainsatt onsdagsklubb hos Verkstad för konst, på Kvarngatan, med bekanta Susanne Ewerlöf, lockade en nätt skara bland Vännerna. Vi presenterades Lena Bergendahls videoinstallation ‘Displacements of the Visible’ med en koppling till Neapel. Den ‘ärrade’ lokalen, de levande bilderna, Susannes introduktion, alltsammans blev till en egen upplevelse.lena_bergendahl4_LR-1

Lena Bergendahls
‘Displacements of the Visible’

Resa till Eskilstuna konstmuseum och Gripsholms slott

Utflykten gick denna gång till Eskilstuna och Gripsholms slott i Mariefred. Resan företogs i strålande solsken, om än lite kalla vårvindar. I Eskilstuna besökte vi konstmuseet, som är inrymt i Bolinder Munktells gamla verkstäder. Vi blev guidade runt i den permanenta utställningen med konst från 1600-talet fram till det allra senaste. Konst med anknytning till Norrköping fanns där också, GAN och Otto G. Carlsund. Vi fängslades både av den vackra lokalen och konsten, allt mycket publikvänligt. En tillfällig utställning av Peter Callesens pappersskulpturer tillverkade av ett enda pappersark, oftast i A4 format, fångade också vårt intresse.

Därefter begav vi oss mot Mariefred, där en välsmakande lunch väntade oss på värdshuset. Mätta och belåtna gick vi till Gripsholms slott. På den yttre borggården och i solsken berättade vår guide och hedersmedlem i föreningen, Kerstin Holmer, om slottets historia. Hon förde oss därefter genom slottets salar från mörka barockporträtt till 1900-talsportätt. Med inlevelse berättade hon personligt om porträtt, möbler och annan inredning. Flera porträtt av Vasaätten uppehöll hon sig vid liksom vid David Klöcker Ehrenstrahls porträtt av Stiernhielm och Johan Paschs d.ä.’s Hönstavla, mycket annat inte att förglömma. I den magnifika teatersalongen blev vi andäktigt sittande en stund. Det gick inte att ta miste på att Gripsholm är Kerstins favoritslott. Bland 1900-talsporträtten fick Anders Wickström tillfälle att berätta om Vera Nilssons porträtt av galleristen Gösta Olsson. Vera Nilsson är aktuell med en utställning i Norrköping inom kort. Tiden flög i väg och plötsligt var museipersonalen oss i hasorna och ville mota ut oss. – Efter avslutad visning stannade vi utanför slottet och uttryckte allas vår uppskattning av visningen och utbytte ömsesidigt tack och gåvor.

Kerstin Holmer välkomnar resegruppen på Gripsholms slott

Kerstin Holmer välkomnar resegruppen på Gripsholms slott

Johan Pasch Hönor

Johan Pasch den äldre, Hönor, Gripsholms slott

Den offentliga konsten i Norrköping

Intendenten vid Konstmuseet Ann-Charlotte Krantz Thor, med ansvar för offentlig konst och depositioner, föreläste initierat inför ett drygt 40-tal åhörare om den offentliga konstens roll och betydelse i samhället. Hon berättade vidare om hur man inom kommunen arbetar med offentlig konst och utsmyckning. Ett par ledamöter från kultur- och fritidsnämnden hade hörsammat vår särskilda inbjudan och var närvarande.

Konstverket på bild nedan återfinns inte i Norrköping utan  i Köpenhamn.

Föreläsning om offentlig konst i Norrköping

Föreläsning om offentlig konst i Norrköping