Onsdagsklubb 5 oktober 2016 Mr B

Höstens första Onsdagslubb med Konstmuseets vänner hölls den 5 oktober. Intendenten vid museet, Martin Sundberg, föreläste över ämnet Mr B – Aron Borelius som konstkritiker inför ett 50-tal Vänner. Borelius var inte bara museets förste chef vid Kristinaplatsen mellan åren 1945-1958 utan även en flitig recensent av egna (!) och andras utställningar. Hans stil var personlig och han drog sig inte för att med dräpande formuleringar slå ner på det han ogillade. Konstverk som han uppskattade ledde många gånger till inköp för museets räkning. För Borelius var folkbildning, att sprida kunskap om konst och att locka nya besökare till museet viktigt. Föreläsningen illustrerades med bilder på målningar där Borelius uttryckt en uppfattning om konstnärskapet.